Om te kunnen afvallen moet je tegenwoordig bijna een scheikundige zijn en veel van voeding weten. Vooral rond koolhydraten is veel onduidelijkheid. Daarom zal ik in het kort proberen om zo goed mogelijk uit te leggen wat koolhydraten zijn en of je ze nu wel of niet nodig hebt, zeker als je op dieet bent en wilt afvallen. Natuurlijk is het van belang dat je let op de hoeveelheid koolhydraten die je eet, maar nog belangrijker is het dat je de juiste leverancier van koolhydraten kiest. Kies als je wenst af te vallen of aan gewichtsbeheersing wilt doen voor gezonde, natuurlijke voedingsmiddelen met trage koolhydraten.

Je lichaam zet namelijk alle koolhydraten die je eet, om in glucose, glucose noemen we voor het gemak maar even een eenvoudige vorm van suiker. De snelheid waarmee dit proces verloopt, is van groot belang voor je gezondheid: hoe trager hoe beter. Trage koolhydraten geven hun suikers geleidelijk af en leveren voortdurend energie. Op deze manier wordt je bloedsuikerspiegel op peil gehouden.
Glucose wordt gebruikt als energie.  Als je de glucose niet direct verbruikt (je voert bijvoorbeeld geen lichamelijke activiteit uit of er is een teveel aan glucose omgezet), slaat je lichaam de glucose op als reserve. Echter je lichaam kan maar een kleine reserve aanleggen: plm 200 gram in je spieren en 100 tot 150 gram in je lever. Als deze voorraden vol zitten, zet je lever het overschot meteen om in vet.

Wie dus veel snelle koolhydraten eet en zo voortdurend zijn reserves aanvult, komt nooit echt toe aan vetverbranding. Je lichaam spreekt namelijk altijd eerst de koolhydraten aan als energiebron en als deze leeg is, haalt het energie uit je vetreserves. Eet je veel snelle koolhydraten dan is het dus heel moeilijk om af te vallen. Snelle koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel pieken, waardoor je hormoonhuishouding in de war raakt, met alle gevolgen van dien.